Добре дошли в света на екзотичните фазани и пауни!Categories

 

 

 

 

 


Sponsors
discount22

Бял ушат фазан

 

 

 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

Род / Crossoptilon /

 

White Eared-Pheasant / C. crossoptilon / Бял ушат фазан

 


Други наименования : според подвидовете


Подвидове : четири подвида, известни с имената си според регионите на местообитание. Съответно Сечуански кросоптилон, Долан кросоптилон, Тибетски кросоптилон или известен още като кросоптилон Друини и Юнан кросоптилон. Има спор в научните среди дали вида отглеждан от Франси Харман от Белгия е отделен подвид или не.


Местообитание : Китай, от югозападен Тибет и западен Сечуан, южен Цинхай, северозападен Юнан.


Ареал : скалисти хълмове, иглолистни гори а също и смесени гори до ръба на снежната ивица.


Мъжки : истински исполини и като цяло бели. С кадифена черна качулка отгоре на главата, червена кожа около очите и тъмна опашка. За разлика от другите подвидове на рода, белия ушат фазан има съвсем малки снопчета около ушите и по-малки от другите подвидове опашки.


Женски : почти еднакви с мъжките на по-дребни на ръст
Разлики между подвидовете : Сечуанския кросоптилон има снежнобяла шия, останалата част на тялото е свкаво бяла. По крилата има примес от сиво, оперението им стига от сиво до кафяво. Юнан кросоптилона е с една идея по-сив от Сечуанския. Тибетски кросоптилон или по известен още като кросоптилон Друини е най-ярко белия от подвидовете. Има едва доловими сиви оттенъци отзад по шията и малко по надолу. Крилете са изцяло бели. Долан кросоптилона като цяло е пепеляво сив с бяло коремче. Крилата са светло сиви.


Статус в дивата природа : уязвими поради загуба на територии вследствие на засилената човешка дейност и безразборното ловуване. Въпреки всичко има надежда за вида тъй като местообитанията им обхващат огромни по площ територии.


Статус в изкуствена среда : Сечуанския бял ушат и Друини са най-разпространените от рода ушати. Долан кросоптилона и

Юнан кросоптилона няма данни да се отглеждат в частни колекции в северна Америка.


Размножителен период : края на Април до Юни


Полова зрялост : от втората година


Брой на яйцата : от четири до седем яйца


Инкубационен период : 24-25 дни

 


Любопитни факти : задължително да се държат по двойки. Издържливи на сурови зимни условия, но много чувствителни към летните жеги. Трябва да им бъдат осигурени сенчести места в клетките. Клетката е задължително да е голяма. Някой от белите ушати фазани са доста агресивни и то към женските си. Затова е и нужно голяма клетка с обособени кътчета подходящи за скриване. Подрязването на едното крило на мъжкия би могло да смекчи донякъде  агресивния му характер.

 

 

 

ЗА ЦЕНАТА И ДРУГИ ИНФОРМАЦИИ СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС!