Добре дошли в света на екзотичните фазани и пауни!



Categories

 

 

 

 

 


Sponsors
discount22

Bulwer’s Pheasant / L. bulweri / Булвер фазан, с плитки/обеци

 

 

 

 

Род / Lophura /

 

Bulwer’s Pheasant / L. bulweri / Булвер фазан, с плитки/обеци

 


Други имена : плетен фазан; белоопашат плетен фазан;


Местообитание : централно Борнео;част от Малайзия;Брюней;част от Индонезия


Подвидове : няма


Ареал : тропически гори от 300 до 1500м. надморска височина


Статус в дивата природа : често срещан в четири защитени зони на Борнео. Извън тези защитени територии този вид почти го няма вследствие на унищожаване на местообитанията му с цел разширяване на земеделските земи.


Статус в изкуствена среда : изключително рядък вид за Европа и Америка. По данни от различни източници едва ли има повече от 50 бройки в различни зоологически градини и частни колекции.


Размножителен период : няма данни


Полова зрялост : след третата година


Брой яйца : от две до пет яйца


Инкубационен период : 24-25 дни


Любопитни факти : любима храна на този вид са плодовете и затова живота и навиците на тези птици е тясно свързан с този факт. Има дори куриозни данни за създаването на „асоциации” между фазаните от вида и дивите прасета, като смесената група обикаля заедно големи територии в търсенето на паднали плодове. Прасетата минават първи и разриват горските почви в търсене на луковици, лаври и грудки, а след тях фазаните похапват останалата храна. Насекомите също имат важно място в диетата на фазаните като любимо лакомство са мравките. Термитите и щурците, а също и червеите са също част от храните предпочитани от този вид. Вследствие на този начин на живот тези птици може да се каже че са номади. От досега проведените наблюдения се счита че Булвер фазаните са моногамни. Това скитане в търсене на различни плодове от различни сортове и с различно време на съзряване е и основната причина да няма ясно изразен размножителен период, от-до.

 

 

 

ЗА ЦЕНАТА И ДРУГИ ИНФОРМАЦИИ СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС!