Добре дошли в света на екзотичните фазани и пауни!Categories

 

 

 

 

 


Sponsors
discount22

Edward’s Pheasant / L. edwardsi / Едуардов фазан

 

 

Род / Lophura /

 

Edward’s Pheasant / L. edwardsi / Едуардов фазан

 


Други имена : Аннам фазан; Хатинхенсис; Во кюис фазан; виетнамски файербак


Местообитание : централен Виетнам


Подвидове : възможен подвид е така наречения Виетнамски фазан. В процес са ДНК тестове за да се установи дали и отделен подвид или е плод на кръстоски.  


Ареал : горите в централен Виетнам


Статус в дивата природа : изключително застрашен вид. Считан за изчезнал в продължение на десетилетия едва наскоро в горите на централен Виетнам е открит отново.


Статус в изкуствена среда : въпреки малкия брой на Едвардс фазаните в дивата природа, броя им в частни колекции и развъдници е голям и стабилен. Като последица от това може да се приеме че генетичното разнообразие на вида е много крехко.


Размножителен период : в зависимост от региона и климатичните особености. Като пример за централна Америка това е края на Март.


Брой на яйцата : от четири до седем яйца.


Инкубационен период : 24-25 дни


Любопитни факти : името на тези фазани идва от френския зоолог Алфонс Милне-Едвардс, шеф на френския Природо-научен музей, живял 1835-1900г. Друг интересен факт е че Едвардс фазаните май са любители на дъжда. Предполага се че това се дължи на произхода им. Оригиналното им местообитание е известно с това че там постоянно вали. Факт е и че са добри родители. Видът е един от най-ранно мътещите на Северното полукълбо като това се случва обикновено в началото на Март. Те имат международна родословна книга, има създадено сдружение за възстановяването им в естествената им среда, има усилия за изследване на генофонда за да може да се постигне максималното възможно освежаване на вида.

 

 

 

ЗА ЦЕНАТА И ДРУГИ ИНФОРМАЦИИ СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС!