Добре дошли в света на екзотичните фазани и пауни!



Categories

 

 

 

 

 


Sponsors
discount22

Elliot’s Pheasant / S. ellioti / Елиот фазан

 

 

Род / Syrmaticus /

 

Elliot’s Pheasant / S. ellioti / Елиот фазан

 


Други наименования : ивичест фазан;китайски фазан с ивичест гръб; бяло врат фазан-дълго опашат;


Местообитание : югоизточен Китай


Подвидове : няма


Ареал : гъсти смесени гори с надморска височина около 2000м.


Статус в дивата природа : застрашен вид. Този вид обитава най-гъсто населения район в Китай. Най-голямата заплаха за вида идва от безогледното унищожение на местообитанията.


Статус в изкуствена среда : въпреки че в дивата природа този вид е сред застрашените, в частните колекции е може да се каже често срещан вид и популацията е стабилна.


Размножителен период : в зависимост от региона може дори да започне от средата на Март, но по-принцип е от Април до Юни.


Полова зрялост : мъжките се покриват с прекрасна окраска още първата година, но истинска полова зрялост достигат едва на втората година.


Брой яйца : от шест до осем


Инкубационен период : 25 дни

 


Любопитни факти : агресивни понякога този вид фазани е хубаво да им бъдат клъцнати крилата и то само на мъжките. По този начин женските си запазват възможността да летят и да се крият нависоко от мъжките. Както и при другите фазани, този род също има нужда от просторни клетки. Заслонът е задължителен. Мъжкия може да бъде в компанията на три женски, стига за това да има осигурена голяма и удобна клетка. Иначе видът е много издръжлив и с лекота понася много ниски температури. Тъй като са високопланински горски птици те не обичат пряката слънчева светлина и поради тази причина им е нужен и заслон, където те да потърсят убежище при високи температури. Елиот фазаните често са кръстосвани с други видове от рода  Сирматикус и често тези кръстоски са плодовите. Самите женски от този род толкова много си приличат че възможността за кръстоска по невнимание е голяма. Важното е видът да се запази чист тъй като и без това в дивата природа са останали малко птици и видът е застрашен.

 

 

 

ЗА ЦЕНАТА И ДРУГИ ИНФОРМАЦИИ СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС!