Добре дошли в света на екзотичните фазани и пауни!Categories

 

 

 

 

 


Sponsors
discount22

ХИМАЛАЙСКИ МОНАЛ

 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Монали
Род / Lophophorus /


Himalayan Monal / L. impeyanus /  Хималайски Монал


Друго известно наименование е Импеиански фазан или монал

 


Местообитание : Хималаите, от източен Афганистан до западен Китай.

 

Ареал : планински райони, през лятото обикалят скалисти райони в близост да ливади с гъста зелена растителност, а през зимата се преселват в иглолистните и смесени гори.

 

 

Физически характеристики :


Мъжки : мъжките птици са украсени в зелени, лилави, червени и сини цветове с прекрасни метални отблясъци. Също така те имат голямо бяло петно в задната част на тялото. Гърдите и долната част на тялото са черни а опашките са с цвят на мед. Мъжките имат дълъг силно изразен гребен като този при пауните. В областта на очите мъжките имат гола, оцветена в тюркоазено синьо кожа.

 

Женски : женските монали макар и с по-приглушени окраски също са изключително красиви и атрактивни. Основният цвят на тялото е кафяв с множество черни, светло бежови и бели ивици. Цветът в областта на шията е бял, а гребенът е малък. Женските също имат сини петна в областта на очите. През първата си година мъжките и женски птици си приличат, но при мъжките екземпляри има черни пера по врата и в областта на гърдите и са малко по-големи на ръст.

 

 

Статус в дивата природа : Хималайския  монал се води като стабилна популация, въпреки че има съмнения че е изчезвал на територията на Афганистан.
Статус в изкуствена среда : Хималайския монал е сред най-разпространените видове отглеждани и изкуствена среда в северна Америка и Европа.
Размножителен период : започва от края на Април
Полова зрялост : от втората година
Брой на яйцата : между четири и шест яйца

Инкубационен период : 28 дни

 

 

 


Любопитни факти :

Хималайските монали обичат широки и добре дренирани клетки. Подобно на ушатите фазани и на усмихнатите фазани, моналите обожават да ровят земята с здравите си човки и често унищожават тревата, храстите и друга зеленина в клетките. Най-добре приемат пясъка като основа на клетките. Пясъкът лесно се чисти но задължително трябва да се поддържа сух. Понасят студа много добре, но летните жеги не са им по вкуса тъй като са високопланински птици. Затова в клетките трябва да им се осигури достатъчна защита от слънчевите лъчи. Видът е доста податлив на западния нилски вирус и голям брой птици са станали негова жертва за последните години в северна Америка. Повечето птичари държат птиците по двойки, въпреки че наблюденията сочат че моналите в природата са полигамни. Като цяло Хималайския монал е прекрасно допълнение за вашата ферма и въпреки че е смятан главно за планински вид той успява да се адаптира при различни климатични условия. Мъжките птици са големи, нежни и красиви и с тези си качества покоряват множество женски сърца. Понякога звуците които издават са много силни и поради тази причина не е зле да бъдат предупредени съседите ви. Принципно са приятелски настроени, много любопитни и лесни за сприятеляване птици. Само през размножителния период може да бъдат много агресивни и дори да нападат хора.

 

 

ЗА ЦЕНАТА И ДРУГИ ИНФОРМАЦИИ СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС!