Добре дошли в света на екзотичните фазани и пауни!



Categories

 

 

 

 

 


Sponsors
discount22

 

КАБОТ ТРАГОПАН

 

 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Род / Tragopan/


Cabot’s Tragopan / T. caboti / Кабот Трагопан

Друго известно наименование на Кабота е Жълто коремест трагопан

 


Местообитание : Каботите се срещат главно в Китай в следните райони – Жейянг източен Китай, Джиангкси и Хунан в централен Китай, Гуангдонг и Гуангски в южен Китай и Фуджиан в югоизточен Китай.


Подвидове : Каботите са разделени на два подвида. Единият вид е известен като Източен Кабот трагопан или трагопан Каботи Каботи, а другия вид е Западния Кабот трагопан – Кабот Гуанксиенсис Гуанксиенсис.

 

Ареал : Каботите обитават иглолистни и широколистни гори, с гъста растителност в самата гора под дърветата, стръмни планински склонове и тераси, влажни кухини под скалите. Събират храна по земята или от дърветата. Слизат на земята още преди изгрев независимо дали времето е хубаво или мразовито. И обратно при здрачаване първи мъките се качват по дърветата в своите убежища последвани от женските.

 

 

Физически характеристики :


Мъжки : главата е черна с обагрена в жълто оранжева кожа в областта на очите. Гребенът е червено оранжев. Бледо жълта дюс окраска, като в горните части кабота е покрит с множество оцветени в червено петна. При Западния Кабот трагопан- Гуанксиенсис Гуанксиенсис окраската назад и задните части са по-тъмно оцветени.

 

Женски : в горната част на тялото женските са оцветени в черно и ръждиво кафяво с малки бели петънца, а долната част на тялото е светло кафеникава и големи бели петна.

 

 

Статус в дивата природа : Кабот трагопаните са записани като застрашен вид.
Статус в изкуствена среда : Каботите са рядко срещан вид и в изкуствена среда
Размножителен период : Март до Април
Полова зрялост : от втората година
Брой на яйцата : между две и четири яйца
Инкубационен период : 28 дни

 

 

 


Любопитни факти : още с настъпването на размножителния период в началото на м. Март, мъжкия си маркира територия и от зори започва да оповестява присъствието си кацнал високо по дърветата. Изключително ревнив към маркираната територия, мъжкия е готов да е защитава от всеки. Изгражда гнездо от листа, мъх и пера висока в клоните на дърветата или изравя с нокти плитка вдлъбнатина под скалите. Броя яйца е между 2-4 по-често 3. Гуанксиенсис имат и между 6-12 яйца. Яйцата им са овални, ръждиво червени до кафеникави с светло лилави точици. Събират се на ята от по 2-3 двойки водени от женски Кабот и към тези ята понякога се включват и мъжки Каботи към края на есента или зимата и така изкарват заедно до началото на Февруари. Женските пиленца съзряват сексуално на третата година. Малини, азалия, череши, папрати и червей са сред любимите им храни.

 

ЗА ЦЕНАТА И ДРУГИ ИНФОРМАЦИИ СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС!