Добре дошли в света на екзотичните фазани и пауни!Categories

 

 

 

 

 


Sponsors
discount22

 

Кафяв ушат фазан

 

 

 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

 

Род / Crossoptilon /

Braun Eared-Pheasant / C. mantchuricum / Кафяв ушат фазан


Други наименования : Манджурикум ушат фазан


Подвидове – няма


Местообитание : североизточен Китай


Ареал : планински райони с иглолистни, широколистни или смесени гори


Мъжки : големи кафяви на цвят фазани. Главата отгоре е покрита с кадифени черни пера, „ушите” започват още от под човката, под брадичката завъртат се около ушите и стърчат нагоре като към края си се разширяват. Кожата по лицето е алено червена. Шията е с пурпурен блясък като постепенно цветът преминава в нюанси на кафявото в долната част на гърба и по крилете. Основата на опашката е сиво сребърна, перата в края на опашката са тъмно кафяви. Младите птици са пъстро кафяви и трябва да минат поне пет месеца за да достигнат оперението и цветовете на възрастните.


Женски : приличат на мъжките птици. Могат да бъдат различавани по големината и основно по шиповете-шпорите. При мъжките екземпляри те са по-големи и с кръгла форма, докато при женските птици те имат продълговата форма и са по-малки по размер. Шиповете- шпорите започват да се очертават след навършването на четиримесечна възраст.


Статус в дивата природа : застрашен вид. Кафявите ушати фазани са най-редки от рода на ушатите. В продължение на години са били изтребвани от ловци, а напоследък местообитанията им са все по-често обект на разрушителната човешка дейност.


Статус в изкуствена среда : относително често срещани в частни колекции. Вносът на нова кръв в последните години в северна Америка обещава да бъде освежена генетично популацията.


Размножителен период :  Април до Юни


Полова зрялост : от втората година


Брой на яйцата : от пет до осем яйца


Инкубационен период : 26-27 дни

 


Любопитни факти :  кафявият ушат фазан е голям любител на копаенето. Непрестанно и мощно като багер прекопава цялата земя в клетката си. Шансът растения да оцелеят е минимален. За тези птици е необходима голяма добре дренирана клетка с осигурени сенчести места в нея. Те обичат зелени храни и осигуряването им е задължително. Женските са с силно развит майчински инстинкт и полагат непрекъснато грижи за малките пилета. Понякога може да снесат яйца и през първата година но често те не са оплодени. Затова реалните резултати настъпват след втората година. Обожават студа и снега. Моногамни са и се привързват дълбоко към партньорите си. Снасят яйца от средата на Април в интервал  през два дни, като могат да снесат от 10-20 яйца. Изключително нежни и мили птици, лесно привикват с гледача си и често дори приемат храна от ръка. Женските дори могат да бъдат научени да се качват на ръката ви или на рамото. Иначе обожават да се търкалят в праха и да се припичат на слънце. Ако праха е кал са най-щастливи да се въргалят в нея и дори събарят съдовете си за вода за да превърнат всичко наоколо в кал.

 

 

 

ЗА ЦЕНАТА И ДРУГИ ИНФОРМАЦИИ СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС!