Добре дошли в света на екзотичните фазани и пауни!Categories

 

 

 

 

 


Sponsors
discount22

 

КИТАЙСКИ МОНАЛ

 

 

Монали
Род / Lophophorus /
Chinese Monal / L. lhuysii / Китайски Монал

 

Друго известно наименование е Китайски Импеиян

 


Местообитание : централен Китай

 

Ареал :иглолистни гори и високопланински ливади с надморска височина 4-5000м през лятото

и слизат на 2500-3000м през зимата

 

 

Физически характеристики :


Мъжки : най-големият като размер от моналите. Мъжките екземпляри имат голяма прилика с Хималайския Монал. При тях обаче гребена е гъст и полегнал назад и надолу и е с лилаво бронзова окраска. Цветът на главата е метално зелен, кожата около очите е синя. Задната част на шията и мантията под нея са оцветени в златен бронз. Шията отпред и брадичката са черни. Задната част на гърба-под крилата е бяла но може да бъде видяна само по време на полет. Долната част на тялото е черна.

 

Женски :

различават се от женските на Хималайския Монал с това че са с по-черен гръб. Долната задна част на гърба е в бяло. Долната част на женските е черно кафява с светло бежови ивици.

 

 

 

 

Статус в дивата природа : Китайския Монал е включен в списъка CITES в Допълнение I на застрашените от изчезване видове.
Статус в изкуствена среда : Китайския Монал не се отглежда в частни колекции. Счита се че единствените птици в изкуствена среда извън Китай се намират в зоологическата градина на Сан Диего – САЩ.
Размножителен период : започва от края на Април
Полова зрялост : от втората година
Брой на яйцата : от три до пет яйца

Инкубационен период : 28 дни

 

 


Любопитни факти :

Любопитни факти : единствените птици в изкуствена среда са тези в зоопарка на Сан Диего в САЩ. Там има дори успех при развъждането като има успешно отгледани пиленца. Иначе в частни колекционери Китайски Монали няма. И все пак някои сведения сочат че отделни колекционери са успели да се сдобият с този вид, но явно не желаят да бъде известен този факт. Клетките задължително трябва да са поне 40кв.м. покрити с пясък по пода. Зеленината е задължителна за правилното хранене.

 

 

ЗА ЦЕНАТА И ДРУГИ ИНФОРМАЦИИ СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС!