Добре дошли в света на екзотичните фазани и пауни!Categories

 

 

 

 

 


Sponsors
discount22

Common Pheasant / P. colchicus / Колхидски фазан

 

 

 

 

Род / Phasianus Colchicus /

Common Pheasant / P. colchicus / Колхидски фазан

 


Други имена :фазан с пръстен на врата; дивечов фазан; истински фазан


Местообитание : широко разпространен. Почти в целия свят


Подвидове : пет подвида

 

  • Черноврати фазани – Южен Кавказки фазан; Талиш Кавказки фазан; Северен Кавказки фазан; Персийски фазан
  • Белокрили фазани – Принцът на Уелс; Зарунди фазан; Бианчи фазан; Кхиван фазан; Жерафшан фазан
  • Киргизки фазани – Киргизки фазан; Сир Даря фазан
  • Тарим Басин фазани – Тарим фазан; Яркланд фазан;
  • Сиви пойни фазани – Кобдо пръстеноврат фазан; Манджурски пръстеноврат фазан; Корейски пръстеноврат фазан; Шанси фазан; Алашан фазан; Гоби пръстеноврат фазан; Сатчу пръстеноврат фазан; Зайдан фазан; Страуч фазан; Сохокхото фазан; Сунграб фазан; Каменен фазан; Ротшилдов фазан; Квейчов фазан; Тонкинесе пръстеноврат фазан; Китайски пръстеноврат фазан; Формосан пръстеноврат фазан

Ареал : широк ареал според вида, подвида, държавата


Статус в дивата природа : това са най-често срещаните фазани. всеки подвид в своята околна среда е представен стабилно, освен това ежегодно за нуждите на лова в природата се пускат хиляди птици отгледани в развъдници. Но това има своята цена. Много от подвидовете се смесват с птиците от развъдниците и в резултат на това се губят чистите породи.


Статус в изкуствена среда : милиони пръстеноврати фазани се пускат ежегодно в природата, но те често са кръстоски между подвидовете на Сивите пойни фазани. Затова е и рядкост в Америка да се открият в природата чисти от смесване подвидове. В Америка има обаче определен кръг развъдници които отглеждат само чисти подвидове. Такива чисти подвидове се срещат и на отделни места в Европа и Австралия.


Размножителен период : Февруари до Юни


Полова зрялост : от първата година


Брой яйца : шест до дванадесет, но могат да бъдат много повече ако яйцата се вземат от гнездото веднага след снасянето им.


Инкубационен период : 23-26 дни


Любопитни факти : много малко на брой са подвидовете в чист вид в частните колекции. Това отчасти се дължи на голямата прилика на женските от различните подвидове, а и на не толкова ясната литература и сведения които ползват повечето частни колекционери. Иначе тези птици е хубаво да се гледат в големи, добре засадени с растения клетки с много заслони. Това води до омекотяване на нервният им характер и по-лесното им отглеждане. В такива големи клетки тези подвидове магат да се гледат дори в компанията на други видове фазани като Монали и Трагопани. За да се избегне възможността за кръстоски обаче е най-добре ако се отглеждат с други видове това да са Дългоопашатите или Гривестите фазани. Има и специално създадени мутации като Джъмбо и Белите фазани които се отглеждат специално за нуждите на ресторантите.

 

 

 

ЗА ЦЕНАТА И ДРУГИ ИНФОРМАЦИИ СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС!