Добре дошли в света на екзотичните фазани и пауни!Categories

 

 

 

 

 


Sponsors
discount22

Copper Pheasant / S. soemmerringi / Меден фазан

 

 

 

 

Род / Syrmaticus /

 

Copper Pheasant / S. soemmerringi / Меден фазан

 


Други имена : фазан на Соемеринг


Местообитание : Япония


Подвидове :

  • Скинтилатинг меден фазан – северен и централен Хоншу
  • Шикоку меден фазан – югозападен Хоншу и в Шикоку
  • Пацифик меден фазан – югоизточен Хоншу и югозападен Шикоку
  • Соемеринг меден фазан – западен и централен Киушу
  • Лджима меден фазан – югоизточен Киушу

Ареал : иглолистни и смесени гори


Статус в дивата природа : до неотдавна популациите са били големи но вследствие на загубата на местообитания и на лова този род е записан като почти застрашен вид. Най-зле е положението с подвидовете Пацифик и Лджима които имат съвсем малки по площ местообитания.


Статус в изкуствена среда : в частните колекции най-разпространените подвидове са Скинтилатинг и Лджима. Популацията им е стабилна. Соемеринг не се срещат често. Пацифик в Америка е бил упоменат веднъж и повече нищо не е писано за този подвид. Шикоку са изключителна рядкост и няма данни да са внасяни в Америка.


Размножителен период : края на Април до началото на Юни


Полова зрялост : от първата година


Брой яйца : от шест до дванадесет


Инкубационен период : 24-25 дни


Любопитни факти : този род фазани в Япония са известни под името Ямадори. Иначе са кръстени на немския учен и лекар Самюел Томас фон Соепеиснг /1755-1830/. Те са описани обстойно през 1830г. от холандеца Коенрад Джейкъб Теминск /1778-1858/. Медните фазани имат много лошо отношение към женските си по време на размножителния период. За да има успех чифтосването е най-добре птиците да се държат заедно за кратки интервали от време. Други възможности са клетката да е много голяма с много възможни места за криене или като крайна мярка подрязване на крилата на мъжките за да не могат да гонят женските по високите места. Разбира се има и изключения. Тази агресивност при мъжките е причина много хора да избягват този вид и неговото отглеждане. Много е важно обаче видът да бъде съхранен и дори подпомогнат от развъдниците, а и успешното му отглеждане прави чест на този който е съумял и открил най-добрия подход.

 

 

 

ЗА ЦЕНАТА И ДРУГИ ИНФОРМАЦИИ СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС!