Добре дошли в света на екзотичните фазани и пауни!Categories

 

 

 

 

 


Sponsors
discount22

Crested Fireback Pheasant / L. ignita / Огнен фазан гребенест

 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

 

 

Род / Lophura /

 

Crested Fireback Pheasant / L. ignita / Огнен фазан гребенест

 


Други имена : няма известни


Местообитание : Тайланд, Малайзия, Суматра и Борнео


Подвидове : известни са четири подвида

  • Борнейския фазан, обитава южните части на Борнео
  • Големият/Велик Борнейски фазан, обитава северните части на Борнео
  • Малайзиския Огнен фазан, обитава най-голям район включващ Малайзиския полуостров и голяма част от Суматра
  • Делакур Огнен фазан, обитава района на югоизточна Суматра

Ареал : тропическите гори


Статус в дивата природа : всички видове са включени в CITES списъка като силно уязвими, поради непрекъснатото унищожаване на районите им на местообитание.


Статус в изкуствена среда : Борнейските огнени фазани и двата подвида се отглеждат в американски частни колекции. Има предположения че в много случаи макар и без умисъл се е допускало смесване на видовете. Популацията в Америка е стабилна но остава притеснението за омешване на видовете и проблем с свежа нова кръвна линия. Същото може да се каже и за Малайзиския огнен фазан, като най-обезпокояващото е че популацията в плен по-скоро намалява а не се стабилизира. Делакур огнен фазан е истинска рядкост в частните колекции и едва една шепа хора могат да се похвалят че го притежават.


Размножителен период : от Май до Август


Полова зрялост : въпреки че мъжките още на първата година придобиват пълната си окраска, те достигат зрялост едва на третата година.


Брой яйца : четири до осем броя


Инкубационен период : 24 дни

 


Любопитни факти : мъжките птици са по-скоро агресивни и към гледача си и към женската. Дори има случаи когато е препоръчително мъжкия да се държи в отделно помещение, залепено за това на женската. Мъжкия може да бъде допуснат отново при женската веднага щом бъде снесено първото яйце. Тези фазани не са полигамни и трябва да се отглеждат само по двойки. Предпочитат гъсто залесена клетка. Женските избират обикновено гъст храст под който да си спретнат гнездо. За съжаление женските не са добри в мътенето и затова е за предпочитане яйцата да бъдат преместени в инкубатор или при доказали се като грижовни в мътенето кокошки. Малките на гребенестия огнен фазан са принципно малко злояди и особено в началото е необходимо понякога да им се помогне. Един трик как да бъдат приучени да ядат своята храна е върху нея да бъдат поставени брашнени червеи и така да бъдат приучени. Фазаните от този вид стават все по-редки като чист вид, прекрасното им оперение и индивидуалните им качества също са част от причините да са много търсени и оттам и цената им е висока. Важно за тях е осигуряването на топли клетки за презимуване в предвид на това че са тропически птици. Хубаво е и да се предвиди по-голяма височина на клетката тъй като те обичат да се „перчат” и от по-голяма височина.

 

 

 

ЗА ЦЕНАТА И ДРУГИ ИНФОРМАЦИИ СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС!