Добре дошли в света на екзотичните фазани и пауни!



Categories

 

 

 

 

 


Sponsors
discount22

Swinhoe Pheasant / L. swinhoii / Швинхое фазан

 

 

 

 

Род / Lophura /

 

Swinhoe Pheasant / L. swinhoii / Швинхое фазан

 


Други имена : Формосан фазан или Син фазан


Местообитание : планините в централен Тайван


Подвидове : няма описани подвидове


Ареал : горите в планините на централен Тайван


Статус в дивата природа : застрашен вид. В даден момент в дивата природа има останали едва около 200 двойки. Вследствие на полагането на огромни усилия, създаването на национален защитен парк в Тайван и връщането в дивата природа на голям брой отгледани в плен птици, положението на вида е стабилизирано.


Статус в изкуствена среда : често срещани и стабилни като популация.


Размножителен период : започва рано, като женските лягат да мътят още от началото на Март чак до средата на Май


Полова зрялост : от втората година


Брой яйца : от три до шест


Инкубационен период : 24-26 дни


Любопитни факти : кръстник на вида е британският орнитолог и естествоизпитател Робърт Швинхое 1836-1877г. Той е човека описал вида през далечната 1862г. Той описва още 16 вида птици в Формоса /старото най-известно име на Тайван/. Швинхое фазаните също са подходящи за начинаещи в хобито отглеждане на екзотични птици. Тези фазани се нуждаят от просторна клетка с макар и минимален по размер заслон. Птиците са изключително издържливи на екстремни температури. Подобно на други видове от рода Лофура и мъжките Швинхое фазани са склонни към агресия срещу гледача си и женските птици. Птиците обитават широколистните гори до 2500м надморска височина. Тези птици са по-скоро много затворени и срамежливи и често дори и при най-малък шум бързо се скриват от погледа. Поради тази причина много малко се знае за тях. Дължината на мъжките птици е около 72см. а тази на женските достига до 55см. живеят в основите на дървета с гъсти корони, между храстите. Могат обаче да бъдат намерени и в смесени гори или бамбукови насаждения. Птиците имат изградени постоянни маршрути при храненето. На някой места има дори образувани пътеки до местата за хранене. Най-активни са сутрин много рано или късно следобед. Особено добре се чувстват когато има гъста мъгла с почти нулева видимост. Предпочитани храни са тревните семена, плодове, мъхове и цветя. По-рядко хапват насекоми. Там където има изобилие от храна може да се видят на група, като това не означава че птиците допускат нарушаване на личното им пространство. Ако друга птица пристъпи невидимата граница веднага следва кълване. Извън размножителния период тези фазани скитат самостоятелно. От Април до Септември по изключение могат да бъдат видени и по двойки, или женските се движат в компанията на малките. Групи могат да бъдат засечени само от млади, полово незрели птици. Гнездата на Швинхое фазаните са невъзможни за откриване. Скрити под скали, дълбоко навътре и под гъсталаците те не могат да бъдат открити. Има и построени гнезда високо в дърветата скрити в гъстите им корони. Женските снасят от 3-6 яйца и ги мътят от 25-28 дни. Още на 2-3 ден малките пилета започват да напускат гнездото. До третата седмица пиленцата са голи и едва след това започват да им израстват перушини. Хищници рядко нападат фазаните. Естествени врагове са змиите които нападат яйцата и дребни бозайници атакуващи малките пилета. Фазаните се спасяват чрез бягство по склоновете или просто излитат. Женските при опасност предупреждават малките да се крият и ги пазят от нашествениците. После ги привикват и събират отново щом премине опасността.
Популацията на Швинхое фазаните се е увеличила вследствие на предприетите мерки за опазването им. Проблем би могло да бъде само генетичното разнообразие в предвид ограничените местообитания. Затова е необходимо освен природните паркове и резервати да се положат максимум усилия за опазването на естествената им среда – горите на Тайван.

 

 

 

ЗА ЦЕНАТА И ДРУГИ ИНФОРМАЦИИ СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС!