Добре дошли в света на екзотичните фазани и пауни!Categories

 

 

 

 

 


Sponsors
discount22

Silver Pheasant / L. nycthemera / Сребърен фазан

 

 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

 

Род / Lophura /

 

Silver Pheasant / L. nycthemera / Сребърен фазан

 


Няма други известни имена, освен тези на подвидовете по географски принцип.


Местообитание : югозападен Китай, източна Бирма, южен Виетнам, югозападна Камбоджа, югоизточен Тайланд, Лаос, остров Хайнан.


Подвидове : според Джонсгард от 1999г има класифицирани 15 подвида.

 • Истински сребърен фазан
 • Люйс сребърен фазан
 • Боловен сребърен фазан
 • Берлиоз сребърен фазан
 • Рипонс сребърен фазан
 • Западен сребърен фазан
 • Фокиен сребърен фазан
 • Сжечуан сребърен фазан
 • Аннамес сребърен фазан
 • Белс сребърен фазан
 • Руби майнс сребърен фазан
 • Джонс сребърен фазан
 • Лао сребърен фазан
 • Хайнан сребърен фазан
 • Ранг джиянг сребърен фазан

 

Ареали : ливади и бамбукови гори, вечно зелени и широколистни гори


Статус в дивата природа : различно седят нещата при различните видове. Например Истинския сребърен и Фокиен сребърен фазани са често срещани и с стабилни популации. Други като Аннамес сребърен фазан, Хайнан сребърен фазан и Боловен сребърен фазан са силно застрашени видове поради стеснените ареали и унищожаването на местообитанията им от човека.


Статус в изкуствена среда : често срещани и добре развъждани. Поради множеството кръстоски обаче се счита че няма много чисти видове. Специално сребърния фазан е доста използван при кръстоски в Америка и по тази причина може да се говори за Американски сребърен фазан който обаче не е чист вид. Единици са хората които отглеждат чист вид и не допускат смесване, но това естествено си има цена. Масово обаче хората искат красиви птици но евтини и това води до един единствен резултат – получаване на хибриди. Единици са и хората които отглеждат Луйс и Джонс фазани но поради липса на свежа кръв бъдещето им не е много сигурно. Има и хора които се опитват да създадът подвидове на база кръстоски на обаче и без това нечисти видове. Извода е че е наложително да се внесът птици са освежаване на кръвните линии и е задължително стриктното водене на родословията при Калидж фазаните е Сребърните фазани.


Размножителен период : Сребърните фазани са шампиони по най-ранно чифтосване. Не са редки случаите да има яйца още преди снегът да се е стопил. Има случай на птици които лягат в края на Февруари, началото на Март и сезона продължава затихващо чак до Май.


Полова зрялост : от втората година но има и отделни случай на птици достигнали полова зрялост още през първата година.
Брой на яйцата : между шест и петнадесет яйца


Инкубационен период : 26-27 дни

 


Любопитни факти : сребърните фазани са възпяти още преди векове в китайските поеми. Смели, любопитни, красиви и обаятелни, сребърните фазани са най-подходящите птици за начинаещите любители на екзотичните птици. Мъжките обаче често са много агресивни към гледачите си и към женските. Те са големи птици, изключително здрави и издържливи. Дори и силни снежни бури не са в състояние да изплашат Сребърните фазани и да ги принудят да се скрият. Има информация че много собственици позволяват на Сребърните фазани свободно да обикалят из стопанството. Женските трябва да бъдат оставяни да мътят защото са отлични майки. Мъжките въпреки лошия си нрав, помагат в отглеждането на малките пилета. Малките от своя страна растат изключително бързо и могат да летят едва навършили няколко дни. Размера на клетките е задължително поне 40кв.м. като в самата клетка е хубаво да има много треви, скали, храсти и дървесни трупи. Необходимо е и да има изграден макар и минимален подслон за да има къде да се скрият птиците при особено силни продължителни студове. това което е задължително е да има покритие което през летните месеци да осигури необходимата сянка. Пускането на други видове в обща клетка с Сребърните фазани може да ви донесе само проблеми. Ако все пак ви се наложи поради дадени обстоятелства то задължително осигурете защита на водата и храната от досега на Сребърните фазани.

 

 

 

ЗА ЦЕНАТА И ДРУГИ ИНФОРМАЦИИ СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС!