Добре дошли в света на екзотичните фазани и пауни!Categories

 

 

 

 

 


Sponsors
discount22

 

ТЕМИНСК ТРАГОПАН

 

 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

Род / Tragopan/

Temminck’s Tragopan / T. temmincki / Теминск Трагопан

Други наименования на Темингите са : Кримсън коремест трагопан, Китайски кримсън   фазан и Теминг рогат фазан. Наименованието Кримсън идва от името на червения цвят известен като Кримсън червено.

 


Местообитание : Теминг трагопана е най-широко разпространеният вид от рода трагопани, като се среща от североизточна Индия, през Мианмар/Бирма/, северен Виетнам и още по на север включително централен Китай.
Подвидове : Няма признати такива
Ареал : обичат вечнозелените гъсти гори, бамбуковите гори и рододендроните.

 

 

Физически характеристики :


Мъжки : Главата е черна, образуваща маска около оцветената в синьо кожа около двете страни на лицевата част, разширяваща се през размножителния период. Гребенът, шията и гардите са оцветени в оранжево-червен цвят. Някои мъжки екземпляри имат очертана ярко оранжева якичка. Останалата част от тялото е червена със сиви петна в долната част на тялото, а горната част на тялото и опашката е покрита с очертани в черно бели точки. В сравнение с Сатира, Темингите са с по-къса опашка, по сива долна част на тялото, като цяло цветовете не са така наситени, а кожата по лицевата част е повече в сравнение на Сатирите.


Женски : Описание от Делакур от 1977 година. Горните части при женските са оцветени от ръждиво-кафяво до по-светло кафяво, никога толкова червеникаво като при Сатирите и не толкова сиво като при Кабот трагапаните. Силно напръскана с черно, с стреловидни петна с цветове от светло-бежово до сиво-бяло. Под човката и самата шия са оцветени също в светло-бежово до сиво-бяло прекъсвано от черни на цвят линии. Долната част на женските е светло-кафява покрита с светли и черни петна.

 

 

 

Статус в дивата природа :на този етап не се водят застрашен или уязвим вид. Постепенното унищожаване на ареалите им обаче може в бъдеще да създаде проблем и за този вид трагопани.
Статус в изкуствена среда : добре разпространени. Най-често срещаните от рода на трагопаните. Проучване от 2004г. показва че Теминг трагопана е най-често гледания фазан в Северна Америка.
Размножителен период : от Април до Юни
Полова зрялост : от втората година, въпреки че женските има случай да дават оплодени яйца още след първата година стига да са в двойка с по-възрастен мъжки екземпляр.
Брой на яйцата : между три и шест яйца
Инкубационен период : 28 дни

 

 


Любопитни факти : името на Темингите идва от името на холандския орнитолог Коенрад Якоб Теминцк /1778-1858/

 

ЗА ЦЕНАТА И ДРУГИ ИНФОРМАЦИИ СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС!